Ondernemen

Lokale economie en toerisme gaan hand in hand.

De economische motoren van Knokke-Heist zijn het verblijfstoerisme en shopping. We hebben een top-aanbod voor tweede verblijvers. We zijn prima voorzien van excellente horecazaken en hebben een uniek aanbod voor shoppers. We hebben een goed cultuuraanbod waar iedereen van kan genieten. Ons zwembad is één van de beste in Vlaanderen. De nieuwe bowling en karting zijn een bijkomende troef. Sportinfrastructuur is top. Fiets- en wandelpaden zijn bij de beste in heel Vlaanderen. Daarom hebben we een fantastisch publiek dat bewust naar Knokke-Heist afzakt.

Gemeentebelangen zal de stevige uitgangspositie van Knokke-Heist nog sterker maken. We zullen elke dag aandachtig blijven voor de noden van onze bezoekers, tweede verblijvers en anderen. We weten dat er ook grote uitdagingen zijn voor onze gemeente. Naast de activiteiten om en rond het strand werken we aan een “all weather” aanbod. Met gerichte evenementen en andere initiatieven moedigen we verblijfs- en bedrijfstoeristen aan om ook buiten het toeristisch seizoen naar Knokke-Heist te komen.

Wij werken een uitgekiend marketingplan uit. Zo versterken we onze positie op de markt van verblijfstoerisme, ook al neemt het aanbod aan hotelkamers af.

We geven lokale ondernemers en handelszaken maximaal troeven in handen om het succes van Knokke-Heist als “SHOPPINGBESTEMMINGNUMMER 1” in Vlaanderen verder uit te bouwen. We werken samen met de lokale raad voor economie en Unizo en geven impulsen zowel vanuit het beleid naar de handel, als van de handel naar het beleid. Bij Gemeentebelangen hebben we bewezen dat we naar de handelaars luisteren en dat zullen we meer dan ooit verder doen. Want door simpele en kwaliteitsvolle ingrepen zal onze gemeente haar positie nog verbeteren. De gemeente gaat actief op zoek in binnen-en buitenland naar ontbrekende winkelformules en innovaties.

Wij geven ondersteuning voor nieuwe handelszaken bij de opstart.

Verminderen van de leegstand.

We pakken de leegstand aan in onze winkelstraten, ook al ligt die onder het nationale gemiddelde van 10,1%. Elke dag gaan we na wat mogelijk is om de leegstand tegen te gaan en te verminderen. De huidige leegstand van 8,8 % (149 op 1690 handelszaken) willen we absoluut terugdringen tot 5% (cijfers Unizo).

Meer Shop & Go parkeerplaatsen.

We zullen het succesvolle Shop-en-Go parkeerconcept uitbreiden. Dat aangepast parkeerbeleid zal de rotatie in de rode zones vergroten, en de shopper aanmoedigen om in onze handelskernen aankopen te komen doen. Ondergronds parkeren breiden we verder uit en moedigen we aan door een intelligent parkeergeleidingssysteem.

Uniform terrassenreglement voor een aantrekkelijk horecabeeld.

Gemeentebelangen maakt werk van een sterk en kwalitatief terrassenreglement voor de horeca. Uniformiteit en kwaliteit zijn de kernwoorden voor de aanpak van terrassen, het hele jaar door.
Ook innovaties om het winkelen te vergemakkelijken en bezoekers te motiveren hier te verblijven tijdens de winter, geven we een kans.

Oplossingen zoeken voor personeelstekorten in de horeca.

Samen met onze horecabedrijven nemen we initiatieven om het personeelstekort op te lossen. Bezoekers waarderen het uitstekende niveau van onze horecazaken. Maar in de Horeca zijn er handen te kort, niet alleen bij ons maar in heel Vlaanderen. We organiseren een jobbeurs voor jobstudenten. We denken aan een Horeca Village, een volledig nieuw concept, waarmee Knokke-Heist een aantrekkingspunt kan worden voor jongeren om in het seizoen bij ons te komen werken.

Laatste uitbreiding van 't Walletje.

Voor Gemeentebelangen is het belangrijk dat `t Walletje zijn aantrekkingskracht behoudt. Het industriepark is belangrijk voor het ondernemerschap in onze gemeente en zorgt voor heel wat werkgelegenheid. Er is nog één fase van `t Walletje die kan ontwikkeld worden. Daar willen we meer inzetten op kantoorruimte en co-working spaces.

De landbouw helpen aanpassen aan de vernieuwde wetgeving.

Gemeentebelangen zal de landbouw in Knokke-Heist verder ondersteunen. De helft van ons grondgebied wordt gebruikt voor landbouw. We zijn trots op onze polders en willen ze zo behouden. We helpen landbouwbedrijven om mee te zijn met de nieuwe wetgevingen rond stikstof en om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk pesticiden gebruikt worden in de gemeente.

Al jaren zijn wij ook een bijengemeente, bijen zijn uiterst belangrijk voor de biodiversiteit. Daarom stellen wij alternatieven voor aan de boeren en geven we ze hulpmiddelen voor het bepalen van de beste sproeiperiodes door de aankoop van twee nieuwe weerstations.

Onze deelgemeente Heist als link naar de visserij.

Onze deelgemeente Heist in het bijzonder heeft al jarenlang belangrijke banden met de visserij. De problematiek van de visserij is een bekommernis waar we als bestuur oog zullen voor hebben. Heel wat jonge krachten uit onze gemeente werken ook nu in de Haven van Zeebrugge en zijn vissers die op zee gaan.

We zullen daarom ook als gemeente de tradities van folkloremarkten, Vistival en de Vissershulde in eer houden.