Aangenaam wonen

Sterk stedenbouwkundig beleid met duidelijke regels.

Gemeentebelangen verwelkomt innovatieve architectuur, als die in harmonie is met de omgeving en met de authentieke charme van onze gemeente. Elke deelgemeente van Knokke-Heist heeft haar unieke visuele kenmerken die we als Gemeentebelangen trots koesteren. Het is cruciaal dat we deze eigenheid behouden.
Het gemeentebestuur behoudt de regie over stedenbouw en stelt kwaliteit voorop bij elke aanvraag, in lijn met de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen en Beleidsgewenste Ontwikkelingen.

Gemeentebelangen zal transparant communiceren met alle betrokkenen in deze belangrijke sector. Ons beleid biedt duidelijke richtlijnen voor investeerders en architecten, waarbij ruimte is voor creativiteit in respect met de omgeving. Ons stedenbouwkundig beleid heeft een financiële impact op veel actoren, dus moeten hun bezorgdheden van bij het begin op tafel gelegd worden en zullen we die in alle openheid bespreken en beoordelen.

Gemeentebelangen is tegen meer hoogbouw in Knokke-Heist. Er staan voldoende appartementsgebouwen langs de zeedijk en de huidige hoogbouw die uitgevoerd is volstaat in het straatbeeld. We geven onze charme niet uit handen.

Vastgoed draagt bij aan de ontwikkeling van de gemeente.

In Knokke-Heist is de vastgoedwaarde exponentieel gestegen de afgelopen jaren en daar hebben velen van kunnen meegenieten, wat zeker positief is. Maar we stellen vast dat velen in de gemeente wel de overlast van grote bouwwerken ondervinden: gevaarlijke verkeersituaties, beschadigd openbaar domein, ...
Gemeentebelangen laat zich inspireren door onze Nederlandse buren in Sluis, waarbij investeerders per extra m² bebouwing verplicht mee bijdragen aan een fonds voor de verdere ontwikkeling van de gemeente. Gemeentebelangen wil in Knokke-Heist een gelijkaardig plan uitwerken op maat van onze gemeente. Zo kunnen de gemeente en haar inwoners mee voordeel halen uit grote bouwprojecten.
Een gemengde publiek-private werkgroep selecteert de opportuniteiten voor verfraaiing en verbetering van het openbaar domein gefinancierd met de opbrengst van de bijdragen. Inwoners zullen hierover ook voorstellen kunnen indienen.

Betaalbaarder wonen en huren.

Gemeentebelangen zal met een realistisch woonbeleid een breed aanbod creëren voor een brede groep mensen. Voor sociale woningen voeren we een streng maar eerlijk beleid. Wie in een sociale woning woont en arbeidsgeschikt is, moet werken; wie een lokale binding heeft met onze gemeente krijgt voorrang.

Meer en betaalbare huurwoningen.

Gemeentebelangen zal het betaalbaar verhuurkantoor (BVK) verder ontwikkelen om huurwoningen ter beschikking te stellen. In samenwerking met de Woonwinkel huurt BVK woningen die tegen lagere prijzen dan de marktprijs worden doorverhuurd. Dit versterkt het aanbod van betaalbare woningen.

Betaalbare eigendom verwerven: nieuwe initiatieven.

We voeren het erfpachtsysteem voor bouwgrond in. We werken dit uit op gronden die eigendom zijn van de gemeente. De kandidaat bouwheer krijgt de bouwgrond levenslang in erfpacht, met mogelijkheid tot verlengen binnen de familie. Hij betaalt een jaarlijkse huurprijs (canon), en bouwt hierop zijn woning. De kostprijs beperkt zich tot de bouw van de woning.
We versterken de wooncoöperatie. Knokke-Heist is gestart met een wooncoöperatie, een nieuwe eigendomsvorm, een innovatief pilootproject in Vlaanderen, een systeem dat al werkt in grote steden als Wenen, Geneve of Munchen. In een coöperatie word je geen eigenaar maar aandeelhouder. Je krijgt een blijvend woonrecht en betaalt als coöperant een maandelijkse huurprijs die van bij de start dezelfde blijft. Gemeentebelangen zal verder gaan met dit pilootproject op grond die door de gemeente in erfpacht wordt gegeven.
Gemeentebelangen zal Samenwerkingsovereenkomsten ( SWO ) afsluiten met private partners bij grotere projecten en op gronden die géén eigendom zijn van de gemeente om betaalbaar wonen te kunnen realiseren. In deze SWO worden prijsafspraken gemaakt, worden typologieën afgesproken, oppervlaktes vastgelegd, wordt domicilieplicht opgelegd … en wordt een aandeel van 40% betaalbaar wonen gevraagd.

Bij nieuwe verkavelingen zullen we 40% van de kavels voorbehouden voor vaste bewoners en domicilieplicht invoeren. Dit om de leefbaarheid van de buurt te garanderen.

Online verhuur aan banden leggen.

Gemeentebelangen zal de wildgroei aan online verhuur aanpakken. De gemeente heeft geen vat op de private verhuur van appartementen en woningen via die systemen. Maar online verhuur zorgt in veel gevallen voor overlast in gebouwen waar het vroeger rustig wonen was. Gemeentebelangen zal de VME’s stimuleren om beperkende maatregelen in hun huisreglement te schrijven. We zullen ook de bewoners de raad geven in te grijpen en tijdig de politie te bellen in geval van overlast. Gemeentebelangen heeft het initiatief al genomen om de handhavingscel uit te breiden, zodat die bij misbruik snel kan optreden.

Tweede Golf moet kleiner.

Gemeentebelangen staat nog steeds achter de aanleg van een tweede golfterrein dat zeker een meerwaarde is voor Knokke-Heist. De golfsport is hier razend populair en zal veel extra bezoekers aantrekken. Maar Gemeentebelangen vindt dat het voorgestelde hotelcomplex veel te groot is en niet op schaal van onze gemeente. In 2018 is er een Ruimtelijk uitvoeringsplan opgesteld en de regels in verband met de hoogtes, dieptes, aantal hotelkamers, invulling van ruimtes, ... die hierin zijn vastgelegd moeten strikt gevolgd worden. Gemeentebelangen vindt dat het bestuur hier strak de touwtjes in handen moet houden.